Насловна

Добредојдовте на веб страната е CT1ENI!
CТ1ЕNјас

Аматерски радио од 1992, Сакам пренос на радиофреквенции и да експериментирате на DX и дигитални комуникации.

Right now, my little shack consists of the following equipment:
За HF фреквенциски опсези јас го користам Kenwood TS-140s со дипол антена multiband мачка мустаќи, , а понекогаш и homebrew Longwire. За VHF и UHF имаат Kenwood ТМ-g707 (dual-band) и фибер-стакло вертикална Дијамант X-200.
Во APRS користење на компјутер Toshiba Satellite Pro 2100 CDX. Тоа е старо, but for this purpose it’s more than enough.

софтвери APRS на изборот ми се BPQ32 и Ш-View32 V2.03. There are some advantages: it’s easy to configure, they have huge maps with lots of quality graphics, лесно поврзување со GPS и ХМИ протокол, allowing connection of PC to TNC in several modes (терминал, KISS, AGW Пакет мотор BPQ32, и WA8DED Flexnet), врската е директна на GPS (RS-232) и ако ГПС има USB конекција, ќе можете да прочитате еден виртуелен пристаниште, ако имате софтвер GPS да виртуелизација. Во мојот случај, Јас сум со помош на радари GPS18-компјутер, конекцијата е преку RS-232. Мој TNC е Kantronics КЗК-9612 +, Јас го користам во терминал на владата да имаат BBS (CT1ENI-5) active and ready to receive any message 24/7, како и digipeater на APRS CT1ENI-8. The TNC is connected to a mobile transceiver Kenwood TM-251e at minimum power and a fiber antenna Televes 7/8 VHF на терасата.

 

 

Ве молиме, се чувствуваат слободни да ги пребарувате преку овој веб-сајт и да ми ги испратите вашите предлози ct1eni@outlook.pt.

 

 

Забелешка: овој веб-сајт е оригинално напишани на англиски јазик, па мора да се потпираат на некои недостатоци во превод на вашиот јазик.

 

Bi-cone antenna

The Bi-Cone Antenna is a Dipole Antenna The Bi-Cone antenna is essentially a finite length dipole antenna that exhibits very wide resonant bandwidth performance. This is unlike the more common 1/2 wavelength dipole antenna, which is resonant at only a narrow band of frequencies. In addition, the Bi-Cone antenna range of near resonant frequencies is

Read more

Kantronics КАМ поправка

Извадок од IK5PWC сајт (Благодарение на Лука): “KAM Repairing My dear Kantronics All Mode is a pretty old model: Се сеќавам Купив оваа единица во познатиот италијански шунка митинг во 1991, опремени со 4.0 верзија на фирмверот која подоцна јас надградени 5.0 со користење на специјална понуда од италијанскиот препродавач (I received all

Read more

Configuração aconselhada APRS

Recomendo vivamente que use as seguintes configurações no seu software de cliente APRS: É importante que os utilizadores de APRS e sysops configurem correctamente o software cliente de APRS para um melhor desempenho da rede nacional. Deve, acima de tudo, facilitar a operação das estações móveis, uma vez que têm condições de alcance reduzidas. Estações

Read more